Milyen előnyökkel jár, ha ingatlanközvetítőn keresztül bérelünk ingatlant?

2020.06.17.
0 Comments
Helyszíni felmérés - Albi

Az ingatlan bérleti piacon főbérlőnként – finoman szólva is – jelentősen eltér a kínálati színvonal, így aztán nagyon nehéz előre kiszámítani, hogy bérlőként a bérlet során milyen lesz majd a kapcsolat az ingatlan tulajdonosával. A hazai gyakorlatban erősen dominál az a nézet, hogy a lakás főbérlője valamilyen módon felette áll a bérlőnek, holott egy jogszerű szerződéses viszony esetén mindkét fél egyenrangú, csak az egyik keres, a másik kínál valamit. Jelenleg nem léteznek olyan weboldalak, ahol egy bérlő előre áttekinthetné, hogy melyik főbérlővel szerződjön le, vagy melyikkel ne, szinte kizárólag az ingatlan alapján döntik el, hogy kivel fognak együttműködni az elkövetkező éve(ek) során.

Amennyiben egy bérlet során tapasztalt ingatlanközvetítő közreműködését vesszük igénybe, az jó eséllyel garantálni fogja a szolgáltatás szakmai színvonalát, valamint a jogviszony során sokszor nélkülözhetetlen pártatlanságot, elfogulatlanságot. Egy ingatlanügynöknek az a hivatása, hogy minél több sikeres szerződést bonyolítson le, mindegyik fél elégedettségére, illetve egyre több esetben nem csak a szerződés megkötéséig van szerepe, hanem akár az egész bérlet időtartama alatt az egyedüli kapcsolattartó a bérlő és az ingatlantulajdonos között.

Egy ingatlanközvetítő biztosítékot nyújt arra, hogy mind a bérlő, mind a tulajdonos pénze biztonságos, legális, lekövethető módon kerüljön a rendeltetési céljának megfelelő felhasználásra.

Külföldön is és Magyarországon is folyamatosan változik az ingatlanpiac jogi környezete. Egy ingatlanügynökség folyamatosan figyeli a változásokat, ezt kiegészítve pedig, szakmai képzésekkel biztosítja a szakmai színvonal magas szinten és naprakészen tartását.

Amennyiben problémák jelentkeznek egy bérleti viszony folyamán, a problémák szakszerűtlen kezelése súlyos károkhoz, illetve a viták elmérgesedéséhez vezethet. Egy ügynök közreműködése képes garantálni egy bérlet során a dolgok visszakövethetőségét, átláthatóságát, ami sok esetben már eleve kizárja az esetleges félreértéseket. Egy ingatlanközvetítőnek elemi érdeke, hogy megőrizze jó hírnevét, ezért minden esetben elfogulatlanul és szakmai hozzáállással fog eljárni mind a bérlő, mind az ingatlantulajdonos érdekében.

Egy ingatlanközvetítő rengeteg tapasztalattal és jelentős rálátással rendelkezik mind a bérlők, mind a bérbeadók szempontjából, mivel alapvető feladatai közé tartozik mind a bérlők, mind az ingatlantulajdonosok minél alaposabb megismerése.

Az ingatlan tulajdonosával való közvetlen szerződéskötés esetén mindig győződjünk meg arról, hogy valóban az adott személy-e az ingatlan valódi tulajdonosa és valóban jogosult-e az ingatant bérbe adni. Egy megbízható tulajdonos, aki maga is tapasztalt főbérlő, nem fog ódzkodni attól, hogy megerősítse a személyazonosságát és elősegítse a leendő bérlőt, hogy körültekintően hozzon döntést. Bizonyos költségek fejében a földhivatalon keresztül is utánajárhatunk, hogy jogszerűen bérelhetjük-e az adott tulajdonostól az adott ingatlant.

Vannak olyan főbérlők, akik ugyan az ingatlan tulajdonosának tűnek, de valójában ők is csak bérelik az ingatlant és nincs engedélyük annak bérbe adására (vannak olyanok is, akik ezt engedéllyel csinálják). Abban az esetben, ha utólag kiderül, hogy bérlőként a bérelt ingatlanunk elfoglalására tulajdonképpen nem vagyunk jogosultak, váratlanul kellemetlen helyzetbe kerülhetünk.

Amikor bérlőként igénybe vesszük egy ingatlanközvetítő közreműködését, akkor az ügynök már leellenőrizte a tulajdonos jogosultságait és személyazonosságát, így biztosak lehetünk abban, hogy a tulajdonos valóban az, akinek látszik. Másrészről, figyelembe kell venni azt is, hogy mikor közvetlenül egy magánszemély lakáshirdetésére válaszolunk, nem tudhatjuk, hogy valójában kivel vesszük fel a kapcsolatot, hiszen egy lakáshirdetést bárki feladhat. A lakás megtekintésekor ne feledkezzünk meg a szokásos óvintézkedésekről, vigyünk magunkkal mobiltelefont és lehetőleg ne egyedül menjünk, vagy tudassuk a családtagjainkkal, barátainkkal, hogy mire és pontosan hova készülünk. Egy másik lehetőség, ha úgynevezett bérházban keresünk bérelhető lakást. Ezek az épületek kimondottan azért épültek, vagy kizárólag azt a célt szolgálják, hogy a bérlők igényeit kielégítsék. A bérházak üzemeltetői gyakran további szolgáltatásokat is nyújtanak, mint pl. takarítás, klubhelyiség, fitnesz terem, stb. Az ilyen cégek gyakran közvetlenül, vagy saját ingatlanirodájukon keresztül hirdetik meg a bérelhető lakásaikat.

Leave a Comment