Hogyan készítsünk elő egy lakást a bérbeadásra?

2020.06.15.
0 Comments

Ha már megszületett bennünk az elhatározás, hogy kiadjuk albérletbe az üresen álló lakásunkat vagy családi házunkat, a következő fontos kérdés, hogy hogyan készítsük elő megfelelően az ingatlant a kiadásra. Ha az ingatlanunk biztonságos, jól megközelíthető környéken van, az alapból már egy jó pont, de ha jó áron, igényes bérlőknek szeretnénk kiadni, akkor az sem mindegy, hogy belépve a lakásba majd milyen lesz az első benyomás.

Amennyiben lehetséges, a falak régi festését, vagy a tapétát távolítsuk el egészen a vakolatig, mielőtt felvinnénk az új festést vagy tapétát. Ez meg fogja könnyíteni a bérlők utáni rendszeres felújításokat, de jótevőleg fog hatni a helyiségek természetes szellőzésére is. Ha el akarjuk kerülni a lakás penészesedését, biztosítani kell a falak eredeti légáteresztő képességét. Ezt festés esetén diszperziós festékek használatával, illetve a korábbi festékrétegek eltávolításával tudjuk elérni. Ellenőrizzük, hogy a falakhoz rögzített berendezések, szerkezeti elemek szilárdan rögzülnek-e, a bérlők előszeretettel teszik próbára ezek szakítószilárdságát. Nézessük át szakemberrel a lakás fűtési rendszerét. Nem elég azt tudni, hogy tavaly még működött, fontos, hogy a következő szezon alatt is biztonságosan és megbízhatóan működjön. A fűtési rendszer karbantartása nem a bérlő dolga és mikor már beindul a fűtési szezon, sokkal nehezebb gyorsan megfelelő szakembert találni, tehát saját magunknak is pénzt és gondot spórolunk meg azzal, ha egy karbantartott, üzemkész rendszerrel vágunk bele egy bérleti időszakba. Fordítsunk gondot a padlóburkolatokra is, ha lehet, azok tartós kő-, vagy faburkolatok legyenek.

Gondoljuk át a lakás bútorzatát, felszereltségét is. Elképzelhető, hogy manapság (a konyhai tűzhely mellett) az alapvető háztartási berendezéseket, mint mosógép, mosogatógép, mikró akkor is biztosítania kell a főbérlőnek, ha egyébként a lakást bútorozatlanul adja ki. Próbáljunk rugalmasak lenni az alapvető bútorokkal és háztartási berendezésekkel kapcsolatban. A bútorozott és bútorozatlan ingatlanok bérleti díja között alig van különbség. Ha az ingatlant ki tudjuk adni az éppen aktuális állapotában, az nagyon jó, de ha volna egy jó bérlő hosszútávra, viszont szüksége volna egy-két dologra, ami éppen nincs a lakásban, akkor lehet, hogy érdemes volna inkább beszerezni a szükséges dolgokat, mint elszalasztani egy jó bérlőt. Próbáljunk logikusan gondolkozni. Nem jobb inkább beszerezni egy ágyat és azonnal kiadni a lakást, mint ágy nélkül kínálni még egy-két hónapig? De persze, ha sorban állnak a bérlők, akkor könnyű helyzetben van a tulajdonos.

A bútorokhoz, berendezésekhez hasonlóan, az általános dekorációknak is strapabíró kivitelűeknek kell lenniük. Ha olcsó, selejt dolgokkal próbáljuk meg feldobni a lakást, azok hamar tönkre fognak menni és a bérlő úgyis a szemünkre veti a silányságot, de a drága berendezések sem feltétlenül célszerűek, hacsak nem egy drága luxuslakást szeretnénk bérbe adni. Ha az ismert skandináv bútorgyártónál keresgélünk, valószínűleg nem fogunk nagyon mellényúlni a célszerű bútorok és kiegészítők szempontjából.

Leave a Comment